Semlor, fettisdagsbullar , älsklingar <3
Recept från receptfavoriter.se
Vetebullar till semlor
Runda och fina vetebullar formar du enklast genom att ta en lagom bit deg och håll den som en datamus, tryck med handflatan och gör cirkulära rörelser så blir den boll eller rund bulle.
ca 20 stycken stora vetebullar
75 g smör
3 dl mjölk
25 g jäst
2 krm salt
1 tsk stött kardemumma
3/4 dl socker
9 dl vetemjöl (500 gram)
1 uppvispat ägg
1 tsk bakpulver
Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till fingervärme 37 grader. Smula jästen i en bunke. Häll över mjölken. Rör om tills jästen har löst sig. Tillsätt salt, kardemumma, socker och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig och jäs under bakduk 30 min.
Sätt ugnen på 250 grader. Arbeta degen på mjölat bakbord och baka ut rätt små (tänk på att de jäser), runda och släta bullar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa 20 minuter övertäckta. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen i 7 minuter. Låt bullarna svalna på galler under bakduk

Hemgjord mandelmassa
75 g sötmandel
4 bittermandlar
3 dl florsocker
1,5 msk vatten
Skålla och skala söt- och bittermandeln. Torka dem i en ren handduk. Mixa mandel och florsocker i en matberedare till ett fint mjöl. Tillsätt vatten och mixa till jämn konsistens.
recept från aftonbladet.se
Karlsbadersemla

24 små semlor
Tid: 90 min
100 g smör
2 dl mjölk
25 g jäst för söta degar
0,75 dl socker
4 äggulor
6,5 dl vetemjöl
Pensling:
Ägg
Mandelspån (jag gör utan mandelspån)
Fyllning:
250 g mandelmassa, färdigköpt eller 1 sats hemgjord mandelmassa (se recept)
Lite vatten
Garnering:
3 dl vispgrädde
Eventuellt florsocker
Gör så här:
1. Smält smöret. Tillsätt mjölken och värm till 37 grader.
2. Smula ned jästen i en degbunke. Rör ut den med lite av degspadet. Häll på resten av degspadet.
3. Tillsätt salt, socker, äggulor och det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt, cirka 10 minuter i köksmaskin.
4. Strö lite mjöl över degen. Täck den med en bakduk och låt den jäsa i 30 minuter.
5. Häll upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den till smidig konsistens. Degen ska vara lös, men inte klibbig.
6. Dela degen i 24 bitar. Forma till släta, runda bullar.
7. Lägg dem glest på bakplåtspapper. Jäs bullarna under bakduk i 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.
8. Pensla de uppjästa bullarna med ägg. Strö över mandelspån. Grädda i mitten av ugnen i 5-8 minuter.
9. Låt bullarna svalna på bakgaller.
Servering
1. Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur lite av inkråmet.
2. Blanda inkråm, mandelmassa och ev lite vatten till lagom konsistens.
3. Fyll bullarna med blandningen. Spritsa eller klicka på vispad grädde.
4. Lägg på locken och pudra eventuellt över lite florsockerHur äter du din semla, vad föredrar du?