Bröstcancer

Bröstcancer
Varje år ställs cirka 7 000 bröstcancerdiagnoser i Sverige
. Det innebär att mellan 15 och 20 kvinnor insjuknar varje dag. Det finns flera olika former av bröstcancer. I de flesta fall börjar cancern i mjölkgångarnas celler, men cancer kan också uppstå i mjölkkörtlarna och i bindväven där imellan. Bröstcancer kan också växa olika snabbt på olika kvinnor. Det som händer är att en cell slutar att lyssna på sin programering när den ska delas och när den ska sluta. Cellen löper istället amok och delar sig helvilt. När den blivit tillräckligt stor börjar den också frisätta ämnen som stimulerar blodkärlsbildning till området, den ser med andra ord till att den får mer näring. Snart har denna hop av celler blivit en klump, en tumör.

Skillnaden mellan friska celler och cancerceller är inte bara den att friska celler delar sig som programmerat vilket cancerceller inte gör. Friska celler håller sig också på sin plats, cancerceller däremot kan både växa in i, och tränga undan annan vävnad.

För att läkaren säkert ska kunna ställa diagnosen bröstcancer brukar man kombinera tre olika metoder: klinisk undersökning (att läkaren klämmer och känner på brösten) , mammografi/ultraljud och undersökning av celler från tumören (att man suger ut celler från tumören och kikar på dess utseende). Alla knölar i bröstet är inte maligna (farliga) utan vissa är helt ofarliga och detta klargör man med dessa tester.

Bröstcancer delas in i fem stadier: O,I, II, III, IV
Där O är en mycket tidig cancerform som kan betraktas som ett förstadium till bröstcancer och stadium IV innebär att cancern spridit sig och bildat metastaser i andra delar av kroppen.

Bröstcancer behandlas främst med kirurgi (operation). Men allt oftare används också strålbehandling och/eller behandling med hormoner eller cytostatika för att förhindra att sjukdomen kommer tillbaka. Den medicinska behandling och/eller strålningen är som en förebyggande behandling som syftar till att oskadliggöra de microtumörer som oftast finns kvar runt ikring. En operation tar bort den tumören man kan se på röntgen men den tar inte bort alla cancerceller och därför använder man kompletterande behandling.

Prognosen att blir frisk, att bli botad beror bland annat på i vilket stadium tumören befinner sig och på hur elakartade cancercellerna är. Cancer är en mycket individuell sjukdom och inte nog med att sjukdomen är induviduell, hur man svarar på behandlingen är också mycket induviduelly. Därför kan inte ens en läkare med säkerhet säga hur just en specifiks patients prognos är. Statistiskt sett är prognosen bäst för kvinnor vars tumör upptäcks i tidiga stadier.
Lär känna dina bröst
Undersök dina bröst reglenbundet och tveka inte att söka läkare om du hittar något som känns annorlunda.


okänd orsak
Varför vissa kvinnor drabbas av bröstcancer vet man inte. Sannolikt uppstår sjukdomen genom ett komplicerat samspel mellan en mängd olika faktorer, till exempel arvsanlag, inre biologisk miljö (hormonbalans med mera) samt yttre miljöfaktorer



Länkar att besöka vid frågor, funderingar eller nyfikenhet:
http://www.kollabrosten.nu/
cancerfonden om bröstcancer
Rosa bandets hemsida
Kampanjer, vad du kan göra för att hjälpa

Det finns många sätt att stödja forskningen kring bröstcancer, du kan starta en egen inslamling eller stödja någon annans, du kan ge en gåva och du kan även köpa rosa bandet.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback